Hvordan periodisk faste fungerer & hvorfor det er det ideelle tidpunkt at starte

Muligvis den perfekte tid at prøve en af de hotteste vægttab & tendenser.

At leve under karantæne eller selvisolering er ikke behageligt, men i nogle aspekter kan det være meget praktisk.

Hvis du bruger mere tid derhjemme, kan du oprette en solid døgnplan, vedtage nye vaner og bringe en vis balance i dit liv.

Prøv periodisk faste !

En ting ad gangen - hvad er periodisk faste?

Periodisk faste er en måde at spise på. I modsætning til almindelige diæter er det ikke fokuseret på HVAD man spiser, men hvornår man spiser.

Folk prøver det af helbredsmæssige årsager og for at øge vægttab.

periodisk faste er imidlertid ikke et nyt koncept. Nogle kulturer gør det af religiøse grunde, andre som livsstilsvalg. Det er ofte en del af medicinske procedurer og behandlinger på hospitaler. Sidst men ikke mindst er faste noget organismer er godt tilpasset til.

I 2014 udførte Mark P. Mattson PhD og Valter D. Longo fra Johns Hopkins University School of Medicine en omfattende undersøgelse af faste og blev forbløffet over resultaterne:

"Faste har potentialet til at forsinke aldring og hjælpe med at forhindre og behandle sygdomme, samtidig med at minimere bivirkninger forårsaget af kroniske diætinterventioner."

Hvad er en døgnrytme, og hvorfor skal vi følge den?

Mennesket er et dagsvæsen. Nogle af vores kropsfunktioner er dybt forbundet med solen.

 • Når solen står op, begynder melatonin (søvnhormonet) at falde, og niveauerne af serotonin og stresshormoner stiger. Vores stofskifte fungerer bedre, blodtrykket stiger, og opmærksomheden øges i løbet af den vigtigste del af dagen.
 • Om aftenen aftager fordøjelsessafter og tarmbevægelser, melatonin stiger, og vi føler os søvnige.
 • I løbet af natten regenererer vores krop, hovedorganerne, og leveren udfører sin daglige rensning. Dette fungerer dog kun, hvis vi ikke spiser for sent om aftenen.

Spise ude af synk med din døgnrytme kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdom, diabetes og påvirker vægten negativt.

Når vores stofskiffe, om aften, bliver langsommere, er vi ikke længere i stand til at få mest muligt ud af den mad, vi spiser. Det bliver sværere for insulin at håndtere vores blodsukker, maven har sværere med at fordøje, halvfordøjet mad forbliver i vores tarm længere, og dannelse af fedtreserver vil være optimal.

Blodsukkerniveauer, sund kropsvægt og bedre søvnkvalitet er alle afhængige af, at vi ikke spiser sent på aftenen.

Så hvad sker der under fasten?

Det hele afhænger af hvor længe du faster og din kropssammensætning. De første resultater af faste er mærkbare efter 12-14 timer uen indtagelse af mad.

Hvis du faster i 16 timer, vil de positive ændringer være subtile:

 • Leveren vil have mindre glukose opbevaret, og alle næringsstoffer fra blodbanen rejser til det sted, hvor de er nødvendige.
 • Insulinniveauer vil falde, og tarmen fordøjer dit sidste måltid i fred og ro.
 • Niveauet af stresshormoner sænkes.
 • Dit sind skal være klartog fokuseret.

Faste i en længere periode vil have en større effekt.

 • På grund af en mangel på glukose går din krop langsomt i ketose.
 • Derefter bliver dens vigtigste energikilde kropsfedt.
 • Cellerne bliver mere stress-resistente, brug af kropsfedt forhøjet og afgiftning (autophagy) i fuld tilstand.

Hvis du faster i et par dage, vil tingene dog blive mere intenst. Efter et par dage med uro, sult og træthed vil du begynde at føle dig lettere, mere livlig og energisk end før.

 • Du tisser meget, og oppustethed reduceres. Du bliver nødt til at drikke mere vand.
 • Ketose går i fuld drevet tilstand.

Vi foreslår ikke at faste i mere end et par dage ad gangen. Vi anbefaler, at du konsulterer din læge, hvis du gerne vil gøre det længere hurtigt.

Støttes disse effekter af videnskab?

Periodisk faste er en  godt undersøgt i praksis– på dyr og mennesker.

Mens enkle organismer og undersøgelser med mus viste, at periodisk faste virkelig KAN forlænge livet, "hos mennesker hjælper det med at reducere fedme, hypertension, astma og gigt," skrev Mark P. Mattson PhD og Valter D. Longo.

En undersøgelse af mus viste, at adiponectin-niveauer – eller "slanke hormon" – stiger dramatisk som respons på faste. Når niveauerne af glukose i leveren bliver lave nok, sænkes insulinresistensen, hvilket gør stoftskiftet mere effektivt, faldt dannelsen af ​​fedtreserver, og fedtforbrændingen blev optimal.

Okay, så hvordan starter jeg?

Tænk over, hvad der ville være nemmere for dig – ikke spiser morgenmad eller nyder en tidlig aftensmad og undgår snacks bagefter?

Når du beslutter, hvilken del af dagen du ’ skal spise, skal du starte med atskubbe måltidet mod dit mål, time for time.

Hvis du vælger at springe morgenmaden over, og kun spiser mellem kl. 12:00 og kl. 20.00, skal du begynde med langsomt at spise din morgenmad senere og senere, indtil du kommer til det valgte tidspunkt.

Giv dig tid til at pleje den nye vane og drik masser af vand når du ikke spiser.

Brug for hjælp til at stoppe med at spise om aften?

Vores fedtforbrænder til natten hjælper med at undertrykke din madsult om natten og forhindrer, at kalorier omdannes til fedt. Det hjælper med at øge stofskiftet og holder leveren i god form.